Formandens beretning 2020
Formandens beretning 2020
Årsberetning til generalforsamlingen mandag d. 2. marts 2020
Indledning
Så er der gået endnu et år, siden vi sidst havde generalforsamling. I de fleste bestyrelser er det som regel formandens lod at aflægge beretning. Sådan bliver det også i dag. Jeg var meget spændt på, hvad det var, jeg havde sagt JA til sidste år. Jeg har ikke fortrudt et eneste øjeblik. Det er virkelig berigende at stå i spidsen for så utroligt mange skønne kollegaer, og med opbakning fra en engageret bestyrelse, er det ingen sag at være formand.
FAKK Viborg — vores lokalafdeling
Vi er 75 medlemmer, 71 aktive og 4 passive. En tilbagegang på 4 medlemmer i forhold til 2018. Heldigvis er der to nye gravere, som har meldt sig ind i 2019. Jeg besluttede, da jeg blev formand, at jeg ville besøge alle nyansatte gravere. Ikke for at presse eller præge dem til at blive medlem af FAKK, men blot for at byde dem velkommen og få en snak om, hvilket fantastisk job, de har fået. Jeg oplyser om, at de kan deltage i ERFA-grupper, hvis lysten er til det, men ikke mindst for at slå et slag for det gode sociale fællesskab, vi har i FAKK Viborg. Vi, fra bestyrelsen, gør i hvert fald et forsøg på, at vi har det godt alle sammen, når vi har arrangementer. Nyansatte gravere kan deltage i vores arrangementer det første år uden medlemskab af FAKK. Der var 4 gravere i Viborg afdelingen, som havde søgt om lønstigning i 2019, 3 lønforhandlinger er afsluttet, mens 1 stadigvæk er under behandling. På landsplan var der 60 gravere, der havde søgt. Årsagen til det lave antal ansøgninger kan være, at mange fik imødekommet en lønforbedring i forbindelse med OK 18, hvor fikspunktet i løngruppe 1 fik et væsentligt løft, ligesom faglærte gravere med svendebrev nu har krav på oprykning til løngruppe 2. Husk på, at det er muligt at afholde en lønforventningssamtale med kontaktpersonen omkring lønstigninger. Det er en god idé at spørge direkte — jeg vil mene, at man får et bedre forhandlingsforløb, og jeg fornemmer, at en del bliver enige lokalt og efterfølgende får aftalen godkendt af FAKK. Vores valgte tillidsfolk melder om et forholdsvist roligt år. Der har ikke været de store provstivalgte opmålinger som i de foregående år. Dog er der enkelte steder stadigvæk uro mellem MR og gravere. Tillidsfolkene prøver at hjælpe så godt, de kan, og ellers må Benny på banen.
Vintermøde
Bestyrelsen havde valgt emnet GRØN KIRKE som tema for årets vintermøde. Fungerende sognepræst Lise Palstrøm fra Veng Kirke var inviteret til at komme med et oplæg om, hvordan man nu griber sådan noget an. Solvejg Sieg Sørensen fortalte efterfølgende om, hvordan hun har grebet det an på Hjerk Kirkegård. Spørg hende, hvis I er i tvivl om noget, for hun er GRØN KIRKE konsulent. Jeg tror, vi fik noget at tænke over, for der skal nedbrydes gamle vaner og skabes nye måder at tænke på, hvis man skal gå fuldt ind i det. Mange af os gør garanteret ubevidst noget af det til daglig. Dagen blev holdt i Vridsted Sognehus med ca. 30 deltagere.
Kursusdag 21–5‑2019
Anlægskurset havde vi valgt at droppe, fordi det er en anelse svært at finde kirkegårde, som vil lægge rammer til. Kursusudvalget havde i stedet lavet en kursusdag i samarbejde med ELLENGAARD PLANTESKOLE. Vi startede med kaffe og rundstykker, efterfulgt af et oplæg om insekthoteller og hvor stor betydning de små dyr har for hele økosystemet. Emnerne for resten af dagen var blomsterbinding af de stauder/blomster, vi nu har på kirkegården. Vi øvede os i beskæring og formklipning af stedsegrønne planter samt at lave insekthoteller. Hold da op, hvor var alle kreative! Det var en god og lærerig dag med fantastisk kollegialt samvær. Mange benyttede også dagen til indkøb af planter til kirkegården. Dagen sluttede med god mad på FÅRUP KRO. 35 gravere/gravermedhjælpere deltog.
Sommerudflugt
Mandag d. 26. august oprandt dagen for årets studietur. Studieturen blev holdt sammen med FAKK Aarhus, og den stod i naturens tegn. Pernille havde planlagt dagen sammen med Natur- og Kulturformidler Merete Vigen Hansen. Merete fortalte og guidede os rundt i den storslåede natur omkring Filsø. Turen gik videre til Børsmose strand, Børsmose Kirke samt mulighed for at se kronvildt ved Grærup Langsø. Dagen i det vestjyske sluttede med et besøg på flygtningekirkegården i Oksbøl. Her blev der taget afsked og sagt TAK til Merete for en fantastisk dag. Turen gik videre til Scandic Hotel i Kolding, hvor aftensmaden blev nydt. En fantastisk dag med høj solskin hele dagen. Desværre var vi kun 16, som deltog.
Grandækningskursus
22. oktober var der indbudt til grandækningskursus på Selde Kirkegård i Nordsalling. 51 gravere og gravermedhjælpere deltog. Der var fokus på alternative grandækningsmetoder såsom net og slisker, samt hvordan man kan bruge noget af affaldet i dekorationer. Erfarne graver var sat til at vise, hvordan de vil gøre det. Vi er forskellige, så husk at gøre det netop på den måde, som man selv synes er bedst. Dog er det vigtigt at nævne, at vi skal huske at passe på os selv også i grandækningsperioden. Variation i løbet af dagen er vigtigt. Fremtiden er helt sikkert grandækning på de nye metoder. Alt i alt en god dag med gode kollegaer, fællessang og god forplejning i Fuursund Hallen. Sådan en dag mærker man det gode sociale fællesskab, vi har i FAKK.
En stor tak til Peter/hans medhjælper og MR for, at vi måtte hjælpe til med jeres grandækning i 2019.
ERFA-grupper
Alle gravere kan deltage i en ERFA-gruppe, hvis man ønsker det. Det kræver ingen medlemskab af FAKK. Det er nok her, man lærer mest af hinanden. Man besøger hinandens kirkegårde og ser, hvordan kollegaer gør, og man får den faglige snak om problemstillinger. Gode idéer kommer der jo nok også med hjem. Kan man over for sin MR komme med gode og velbegrundede idéer til udviklingen på kirkegården, tror jeg også, de lytter. Så derfor vil jeg anbefale, at man deltager i en ERFA-gruppe, hvis man ikke allerede gør det. Nogle ERFA-grupper laver ekskursioner med relation til vores område. En del af bestyrelsesmedlemmerne er tovholder for hver deres ERFA-gruppe. De enkelte ERFA-grupper kan ses på vores hjemmeside, men ellers kan man kontakte bestyrelsen, og så skal vi nok være behjælpelig med at finde en gruppe, som passer til én.
Hjemmeside
Vi fik ny hjemmeside for knap et år siden. Den gamle var blevet hacket eller andet. Vi kunne i hvert fald ikke komme ind på den længere. Vi havde i bestyrelsen snakket om, at det nok snart var tid for en opdatering på dette område. Det kunne have været ønskeligt, at hovedforbundets hjemmeside havde haft en underudgave til de lokale afdelinger, både fordi de så var ens, men også fordi det er temmelig bekosteligt for de små lokale afdelinger selv at få lavet en hjemmeside. Vi håber, at I bruger siden! Pernille forsøger efter bedste evner at holde hjemmesiden opdateret. Vi er ikke helt færdig med at få lagt oplysninger ind. Kontaktoplysninger samt nydelige billeder af bestyrelsen mangles. Forhåbentlig holder den en del år ud i fremtiden.
Hovedforbundet
Medlemstallet falder desværre stadigvæk. Ved årsskiftet var der 1099 medlemmer heraf 20 i GMF. Et fald på 33 medlemmer det sidste år. Det er selvfølgelig træls, når medlemstallet stadigvæk falder. Noget af faldet skyldes, at der har været lidt uoverensstemmelser mellem, hvad hovedforbundet havde registreret, og så hvad de enkelte afdelinger havde af medlemmer. Vi var nødt til at skære hårdt igennem pr. 31-12-2019, så dem, der var i restance, røg ud. Vi havde 2, som røg på den. I nogle afdelinger var stemningen for, at FAKK skulle gå under 3F. Det — tror jeg også — ville have kostet medlemmer, samt ikke at forglemme at Randers afdelingen er nedlagt. Jeg tror ikke, at Aarhus afdelingen har fået alle med. Sidste års generalforsamling gav jo som bekendt opbakning til at formandskabet i FAKK kunne gå videre med forhandlingerne med Serviceforbundet om en evt. optagelse i Serviceforbundet. Henover sommeren var der lange og svære forhandlinger mellem FAKK og SeF. På hovedbestyrelsesmødet 18–9‑2019 fremlagde formanden en model, som hovedbestyrelsen nikkede JA til. Modellen skulle foreligges de delegerede på det ekstraordinære delegeretmøde 8-10-2019 på Vingstedcenteret ved Vejle. Pernille, Erik og Poul Erik deltog. Afstemningsresultatet blev 48 for og 1 imod optagelse i Serviceforbundet. Derefter forestod det omfattende arbejde med at få overført alle medlemsoplysninger til SeF. Det var en større udfordring end SeF havde forventet, og derfor var der lidt problemer med kontingentopkrævningen pr. 01-01-2020. Det er vigtigt at nævne, at FAKK bevarer sin selvstændighed. Vi har egen økonomi. SeF står for medlemsregistrering samt kontingentopkrævning via Min‑A kasse. Det er Min‑A kasse, som opkræver hele kontingentet månedligt, og derfra uddeler til Serviceforbundet, FAKK Hovedforbundet samt de lokale FAKK-afdelinger. FAKK har via optagelse i SeF sikret sin egen selvstændighed i fremtiden, og vi har som medlemmer fået adgang til en stor strejkekasse for meget små midler om måneden, hvis det skulle blive aktuelt på et tidspunkt. FAKK får en fast plads i SeF bestyrelsen, fordi vi er en af de største (forbund) landssammenslutninger i SeF. Serviceforbundet er medlem af OAO (Offentligt ansattes organisation) Idet SeF er medlem af OAO, mister FAKK denne post ved forhandlingsbordet, men Bjarne Rødkær udtaler, at han er tryg ved SeF repræsentant, Bettina Flittner. Jeg vil ikke komme ind på de medlemsfordele, vi har fået via FAKKs optagelse i SeF, men I kan gå ind på SeF hjemmeside og se mulighederne. Brug PLUS kortet, hvis der er muligheder. Solbakken 30 i Sdr. Omme blev pr. 01-01-2020 et afdelingskontor for SeF. FAKK har jo som før nævnt en selvstændig økonomi, som jo gerne skal hænge sammen. Der er visse udfordringer for hovedbestyrelsen at tage stilling til. Der vil, som I jo nok har set, blive udsendt målrettede nyhedsbreve til medlemmerne hver måned fra SeF. Bjarne Rødkær er godt nok underskriver. Han siger god for indholdet.
Landsbygraveren fortsætter uændret indtil videre.
Bestyrelsen
Det første bestyrelsesmøde i et nyt år har de seneste år været en temadag, hvor årets bestyrelsesmøder og arrangementer planlægges. Der er også afsat tid til at gå dybere ind i evt. aktuelle emner. Stor TAK til jer medlemmer for opbakningen til vores arrangementer i årets løb, også en STOR TAK til den øvrige bestyrelse for et fantastisk samarbejde i 2019.
Afslutning
Nu håber jeg, at vi kan få en god diskussion om bestyrelsens beretning, både positiv og negativ. Der kan spørges om alt. TAK FOR ORDET.